Tips när du ska låna pengar

Tips när man ska ansöka om bolån

Allt börjar egentligen med att du letar efter en ny bostad. Är du villrådig om vilket objekt du söker kan du gå in på Hemnet eller Bovision för att få hjälp. Här ges möjligheten att söka efter en typ av bostad som passar just dig. Sedan brukar även de flesta dagstidningar ha flera sidor för bara bostadsmarknaden i helgutgåvan speciellt.

När du har hittat ett objekt är det dags att gå på visning av lägenheten eller villan. I regel brukar det stå i annonserna vilket datum och klockslag visningen kommer att äga rum.

Börja med ett lånelöfte

Det är viktigt att man skaffar sig ett lånelöfte från sin bank eller ett kreditinstitut innan man på allvar börjar söka efter en bostad. På så vis vet du också, i runda tal, vad din bostad kan komma att få kosta. Allt detta räknas ut genom att banken eller kreditinstitutet går igenom dina tillgångar.

Oftast följer en budgivning på det hus eller bostadsrätt du vill köpa. Därför är det viktigt att ha ett löfte om lån från banken som är högre än bostadens utropspris från mäklarna så du har möjlighet att lägga bud. När du letar efter ny bostad kan det vara bra att ha en del pengar avsatta för en så kallad handpenning. På så vis behöver du inte låna till hela summan med ditt bolån. Detta är även något som krävs av många banker.

Betala handpenning

En handpenning utgör i regel ungefär 10 procent av den totala köpesumman av en bostad. Resten av bostaden lånar du till med hjälp av ditt bolån. Om köpet gäller till exempel en villa, ett radhus eller fritidshus tillkommer skatt, en så kallad lagfartsavgift på 1,5 procent av köpeskillingen. Detta gäller dock inte bostadsrätter.

Kostnad för pantbrev

Finns det inte pantbrev sedan tidigare på fastigheten tillkommer även en kostnad för att ta ut nya pantbrev på cirka 2 procent av det totala lånebeloppet. För närvarande stiger räntan på bolån i Sverige. Det bör emellertid inte avskräcka dig. Det är fortfarande billigt att låna till bostad och beräknas vara det även framöver. Du bör dock kolla var du kan få den förmånligaste räntan innan du ansöker om bolån.

När du ska låna pengar från banken är det viktigt att du tänkt igenom din situation. Således måste du själv räkna ut om du kommer att kunna betala tillbaka ditt bolån.

För att banken ska kunna godkänna ditt bolån vill de ha någon form av säkerhet. Du kan få din ansökan om bolån beviljad om du har någon form av inteckning. Banken kan även godkänna dig som bolåntagare om du har värdepapper, exempelvis aktier eller fonder.

Ett annat alternativ är om du hittar någon som kan ställa upp som borgensman för ditt lån. Denna person förbinder sig då att återbetala ditt bolån om du, oförmodat, skulle hamna i ekonomiskt trångmål.

Hoppas att mina tips hjälper dig att hitta ett bra bolån!