Jämför lån innan du lånar

För dig som behöver smålån

För den som behöver låna 500 kr eller kanske 1000 kr är det bästa och billigaste alternativet att låna från en kompis eller från någon annan i familjen. Man slipper då ränta och kan troligtvis skjuta upp betalningen om man skulle behöva det. Men samtidigt finns det alltid en risk att låna pengar av vänner – en risk som kan sluta med att man inte längre är vänner.  Om man av någon orsak inte vill eller kan låna av någon i ens närhet finns några andra alternativ att väja mellan. Ett är att ta ett så kallat snabblån. Detta sker i tre steg.

Jämför olika lån

Smålån till skillnad från bolån och andra större lån kan man inte få hos de vanliga bankerna som SEB eller Swedbank utan man får vända sig till andra långivare. Börja med att jämföra de olika långivarna så du får så förmånliga villkor som möjligt. En bra sajt för att jämföra långivare är Lendax där du kan jämföra olika räntor, avgifter m.m. Vilka tre punkter man främst ska fokusera på kan du läsa om här.

Gör en låneansökan

Nästa steg är att fylla i låneansökan. Man fyller då i en del personuppgifter, bankkonto som pengarna ska betalas ut till samt hur mycket man vill låna. I detta fall har vi 500 kr som exempel men man kan välja själv mellan 500-5000 när det gäller snabblån. Är det större belopp man vill låna är det privatlån man bör ansöka om istället.

För att låneinstitutet även ska känna sig trygg i att du kommer kunna betala tillbaka pengarna får du även fylla i hushållets totala inkomst, om man har andra lånekostnader samt hur stor boendekostnad man har.  Det ska tilläggas att vid små lån är det mycket sällan som långivarna nekar lån. Det är ju stor skillnad på att man kommer kunna betala tillbaka 500 kr eller 150 000 kr.

Lånebesked direkt

Ofta får man besked direkt om man får lånet eller inte. Sedan tar det inte mer än 24 timmar innan pengarna är på kontot (förutsatt att det inte är helg)

Så jämför lån, fyll i ansökan och avvakta resultatet. Svårare är det inte.

Däremot bör man fråga sig själv varför man har behovet att låna en enda femhundralapp. Har man inte större buffert än några hundralappar bör man definitivt ändra på detta. I annat fall kommer man behöva låna flera gånger och betala än mer onödig ränta.